Skip to main content

GS1 Barkod Numarası Nedir? Sorunuza Verebileceğimiz En Kısa Tanım; Bir Firmanın her türlü ticari ürününün üzerine konulabilen, o ürün ile ilgili stok, fiyat gibi bilgileri içeren, değişen genişlikte çubuklar biçiminde, elektronik tarayıcıyla ürünü okuyup tanımlayabilen ve okuyabilen simgelerdir. Barkod Numarası Nedir ile ilgili barkod örneğini aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz. 

barkod tescili
Barkod Numarası Nedir?

Küresel Ticari Ürün Numarası (GTIN-13) Barkod Numarası Nedir?

Kişi ve Firmalara ait Ticari ürün, Ürün tedarik zincirinin herhangi bir yerinde sipariş edilen, satılan, ürünün dağıtımı yapılan, yer değiştiren ya da satın alınan ve fiyatı bilgileri olmak üzere ürün üzerinde bütün tanımlayıcı bilgilerine ihtiyaç duyulan mal ya da hizmet bütünüdür.

Ticari ürün ve marka ambalajının üzerinde basılmış barkod şekli, ürün çeşidini dünya üzerinde ona özgü (sadece ona ait) olarak tanımlayan numaraya GTIN numarası denir. GTIN veritabanlarında tutulan ürün bilgisine erişim sağlayan ürüne özel bir özel anahtar görevi görür ve ADC (Automatic Data Capture – Otomatik Veri Toplama) uygulamalarında kullanılmaktadır.

GS1 Ürün Barkod Numarası Nereden Alınır?

Firmaların üretmiş oldukları ürünlerini toptan ve perakende satış noktasında satmak isteyen firmanın GS1 Türkiye’ye başvurusu yapması gerekmektedir. Firmanın ihtiyacına göre firmaya özgün 7,  8, 9, 10, 11  ya da 12  basamaklı bir GS1 Firma Öneki verilir.. Firma ürünlerini, öneki 7 basamaklıysa 00000’dan, 8 basamaklıysa 0000’dan, 9 basamaklıysa 000’dan , 10 basamaklıysa 00’dan, 11 basamaklıysa 0’dan başlayarak numaralandırır ve numaralandırmaya bu şekilde devam eder.

Firma tarafından üretilen ürün numaraları GS1 Firma Önekinin sonuna eklenir ve böylece GTIN’in ilk 12 basamaklı barkod numarası oluşturulmuş olur. Ürün numaraları Gs1 Tarafından firmaya verilen panel üzerinden yapılmaktadır. Firmanın ürününe ait kategori ve ürün özellikleri seçilerek, barkod numarası oluşturulur.

Her bir ürünün nitelik ve niceliğine göre ayrı ayrı barkod numarası alınması gerekilmektedir. Oluşturulan barkod numarasına ait GTIN numarasının 13. ve son basamağı kontrol basamağı adı verilen bir basamaktır ve barkod yazıcıları tarafından otomatik olarak hesaplanır.

GTIN numarası ve Barkod numarası günümüzde E- Ticaretin ve uluslararası ticaretin artması ile birlikte çok fazla artış göstermiş olup, Barkod Numarası Nedir ve E- Ticaret firmanıza ait ürün barkod numarası ihtiyaçlarınız için burayı tıklayarak bizimle iletişime geçebilir danışmanlarımızdan ücretsiz ön bilgi alabilirsiniz 🙂